ENERGIAKLUB SZAKPOLITIKAI INTÉZET ÉS MÓDSZERTANI KÖZPONT

Hogyan kerül az otthonom magasabb kategóriába?

Korszerűsítési javaslatok

A tanúsítvány egyik legfontosabb része a korszerűsítési javaslatokat tartalmazó rovat. Itt a szakértő leírja, melyek azok a kisebb-nagyobb átalakítások, korszerűsítési lépések, amelyekkel javíthatjuk otthonunk energetikai besorolását, és azt is megállapítja, hány energiaosztályt léphetünk előre, ha minden tanácsát megfogadjuk. 

tovább

Épületeink hőszigetelése

Egy átlagos családi ház esetében a falakon 20-30, a tetőn 15-25, a kéményen 10-20%, a nyílászárókon típustól függően 10-25, a födémen és padlón át 10-15 százalék hő távozik!

tovább

Árnyékolás télen-nyáron

Magyarországon közel másfélszer annyit költünk lakásunk egy négyzetméterének fűtésére, mint az Európa Unió más országainak lakói. A nyári áramfogyasztásunk is egyre nő, lassan eléri a téli időszakra jellemző mértéket.

tovább

Fűtési rendszerek

A hazai fűtési rendszerekben jelentős, gyakran akár 50 százalékos megtakarítási lehetőség rejlik! A statisztikák is azt mutatják, hogy a magyar lakások fűtési energiaigénye lényegesen nagyobb, mint például a német lakásoké, a fűtési költségek pedig a család éves jövedelmének akár 15-20 százalékát is elérhetik.

tovább

Napkollektorok

A Föld legfontosabb energiaforrása a Nap. A Föld felszínére érkező napsugárzás több ezerszeresen meghaladja az emberiség jelenlegi energiaigényét. Magyarország területére is egy év alatt körülbelül 380-szor annyi hőenergiát sugároz a Nap, mint amennyi az ország teljes éves energiafelhasználása.

tovább

Napelemek

Tudta Ön, hogy Magyarország „napos" adottságai rendkívül kedvezőek? A napsütéses órák száma 1900-2200 óra évente, ami 30-40 százalékkal több, mint például Németországban, a világ vezető napelem-felhasználójánál!

tovább

Szélgenerátorok

A szél nem áll meg a határainkon és a nyugati országrészen már egyre sűrűbben sorakoznak is a nagyméretű szélturbinák, azonban kis teljesítményű (100 W és 20 kW közötti) szélgenerátorok üzemeltetésével a lakosság is hasznosíthatja a szél energiáját villamosenergia-termelésre. 

tovább

Hőszivattyús rendszerek

A talajban - a Föld középpontja felől - folyamatos a hőáramlás a földfelszín felé. Ezt az energiamennyiséget geotermikus hőszivattyúval gazdaságosan, és - mivel ez az energiaforrás nem időjárásfüggő - biztonságosan hasznosíthatjuk. A hőszivattyú egyaránt használható otthonaink fűtésére, hűtésére, valamint meleg víz előállítására.

tovább

Biomassza

Biomasszán tágabb értelemben a Földön lévő összes élő tömeget értjük, míg megújuló energiaforrásként fogalma az energiatermelésre használható növényeket, terméseket, élelmiszeripari és mezőgazdasági melléktermékeket és szerves hulladékokat takarja.

tovább

Kiadvány | Ingyenes kiadványunkat itt igényelheti:

Letölthető

lakcimke.pdf [5MB]

Kérdőív

Kérjük segítse munkánkat egy pár perces kérdőív kitöltésével!

tovább