ENERGIAKLUB SZAKPOLITIKAI INTÉZET ÉS MÓDSZERTANI KÖZPONT

Hogyan kerül a Lakcímke az otthonomra?

Hogyan találok szakembert?

Tanúsítást a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara névjegyzékébe felvett tanúsítók végezhetnek. A jogosultságot a Lakcímke Adatbázisban szereplő tanúsítók által megadott adatok alapján, a Magyar Építész Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara honlapjának névjegyzékében is ellenőrizheti.

Mielőtt megbízunk valakit a tanúsítvány kiállításával, ellenőrizzük, hogy valóban rendelkezik-e a megfelelő jogosultsággal, illetve kérjünk referenciát!

 

 

 

tovább

Hogyan lehet besorolni a lakásomat?

Új ingatlan esetén a tanúsítás egyszerűsített eljárásban, a kivitelezési tervdokumentáció energetikai fejezete alapján készül. Ha az épület a tervnek megfelelően készült el, és ezt a felelős műszaki vezető igazolja, akkor a tanúsító könnyen megállapíthatja az épület energetikai besorolását.

tovább

Hogyan zajlik egy helyszíni szemle?

A tanúsítvány kiállításához a szakembernek helyszíni szemlét kell tartania, hogy felvegye azokat az adatokat, amelyek alapján elvégzi majd a besorolást. Felméri például, hogy miből épült a ház, milyen az alaprajza, milyen vastagok a falak, hőszigeteltek-e, milyen az ajtók, ablakok állapota, milyen típusú és korú a fűtési rendszer stb.

tovább

Mibe kerül a tanúsítás?

A tanúsítás ára a ráfordított időtől és a feladat bonyolultságától függ. A jogszabály szerint legfeljebb 11 000 forint munkadíjat, és indokolt költségeket (utazás, fényképezés, fénymásolás) számíthat fel a tanúsító. Ha elkerülhetetlen az alaposabb műszaki felmérés (és ilyen lesz a használt lakások nagy része, ahol nem áll rendelkezésre a hiteles műszaki dokumentáció), akkor a munkadíj a jogszabály szerint 25 000-30 000 forint körül alakulhat, erre jönnek még az esetleg szükséges speciális vizsgálatok, illetve a további szaktanácsadás költségei.

tovább

Mi a teendő panasz esetén?

A jogosultsági vizsga és a speciális szakképesítés elvileg garantálja a tanúsító minőségi munkáját. Ugyanakkor, mint bármilyen szolgáltatás esetén, itt is előfordulhat, hogy nem vagyunk elégedettek az eredménnyel.

tovább

Kiadvány | Ingyenes kiadványunkat itt igényelheti:

Letölthető

lakcimke.pdf [5MB]

Kérdőív

Kérjük segítse munkánkat egy pár perces kérdőív kitöltésével!

tovább